![](/media/lib/145/n-egzoplanety(2)-2b5b9084e8c1bfcb83202b73c608fb85.jpg)
Kepler znalazł kilkaset potencjalnych planet
8 stycznia 2013, 12:43Naukowcy odpowiedzialni za misję Teleskopu Kepler poinformowali, że urządzenie odkryło 461 nowych potencjalnych planet. Cztery z nich są zaledwie dwukrotnie większe od Ziemi i znajdują się w ekosferze, czyli w takiej odległości od swojej gwiazdy macierzystej, iż może na nich istnieć woda w stanie ciekłym
![](/media/lib/145/n-biblioteka-library_of_congress_reading-6fbda6a422de3b120200a8a21b0ee04c.jpg)
Biblioteka Kongresu archiwizuje Twittera
8 stycznia 2013, 11:24Biblioteka Kongresu USA, największa tego typu instytucja na świecie, tworzy archiwum... Twittera. Każdego dnia trafia do niego 500 milionów wpisów. Obecnie składa się ono ze 170 miliardów wpisów.
![](/media/lib/109/n-dane-bcef228c4c3403ab657ab422c199199f.jpg)
Jednoterabajtowy klips USB
8 stycznia 2013, 09:59Kingston zapowiedział, że wkrótce rozpocznie sprzedaż klipsów USB o pojemności... 1 terabajta. Nowe urządzenie, które do sklepów trafi jeszcze w bieżącym kwartale, wzbogaci serię DataTraveler HyperX Predator 3.0
![](/media/lib/89/n-grenlandia-60d8a717c6211c1a359c13b971672d1c.jpg)
Wzrost poziomu oceanów przyniesie ochłodzenie?
7 stycznia 2013, 19:16Jeśli przed końcem bieżącego stulecia dojdzie do katastrofalnego wzrostu poziomu oceanów, to może zajść odrzucane przez większość naukowców zjawisko gwałtownego ochłodzenia się klimatu. James Hansen, klimatolog z należącego do NASA Goddard Institute for Space Studies uważa, że taki scenariusz jest prawdopodobny
![](/media/lib/145/n-wierzba-302a8d5c2af5912b50c04c0020dfa59f.jpg)
Niebezpieczne uprawy drzew
7 stycznia 2013, 12:38Troje naukowców z Lancaster Environmental Centre uważa, że wykorzystywanie drzew do produkcji biopaliwa może skutkować... śmiercią ludzi. W piśmie Nature Climate Change ukazał się artykuł, którego autorzy dowodzą, że sadzenie wierzb czy eukaliptusów w pobliżu gęsto zaludnionych obszarów może stwarzać poważne zagrożenie.
![](/media/lib/90/n-zakuty-bbe5cd7c7ae6ec23a7370cde0fdcceef.jpg)
Rekordowe wyroki dla kinowych piratów
7 stycznia 2013, 11:10W Stanach Zjednoczonych zapadły rekordowo surowe wyroki w sprawie grupy, która nagrywała filmy w kinach i udostępniała je w internecie. Lider grupy IMAGINE, 40-letni Jeramiah Perkins został skazany na 5 lat więzienia. Jego kolega, 53-letni Gregory Cherwonik spędzi za kratami 3 lata i 4 miesiące
![](/media/lib/145/n-ich3-8ae9733bc00886f1f81608a8d6bd8253.jpg)
Dotykowe centrum rozrywki
7 stycznia 2013, 10:28Lenovo zaprezentowało 27-calowy IdeaCentre Horizon Table PC. To komputer typu All-in-one wyposażony w ekran dotykowy i system Windows 8. Maszyna może leżeć płasko na stole, a jako że wyświetlacz obsługuje jednocześnie do 10 miejsc, w których go dotykamy, w tej samej chwili z komputera skorzysta kilka osób
![](/media/lib/145/n-elnino-d535229e305fc1a7272be0d7fa5724e0.jpg)
Nieprzewidywalny El Nino
7 stycznia 2013, 09:14El Niño, występująca co kilka lat anomalia pogodowa, która objawia się na całej Ziemi w postaci zwiększonych opadów i bardziej intensywnych susz, pozostanie nieprzewidywalna. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy na podstawie badań koralowców postanowili sprawdzić, czy w związku ze zmianami klimatu El Niño będzie podlegał jakimś określonym zmianom.
![](/media/lib/144/n-drogamleczna-b2c3993cfe2190919781c86d3e72e008.jpg)
Sto miliardów planet?
5 stycznia 2013, 11:10Astronomowie z California Institute of Technology (Caltech) uważają, że w samej tylko Drodze Mlecznej znajduje się około 100 000 000 000 planet. Szacunków takich dokonali na podstawie analizy gwiazdy Kepler-32, która - jak sądzą - jest reprezentacyjna dla większości gwiazd i może służyć jako wzorzec do badań nad formowaniem się większości planet
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych